Cara nak Shutdown atau Restart Windows 8 Dengan Mudah

Menutup / Memulakan semula windows 7 tidak pernah menjadi masalah kepada sesiapa. Tetapi jika anda baru sahaja kini beralih / dinaik taraf kepada tingkap 8 anda mungkin merasa sedikit keliru apabila anda cuba untuk shutdown / restart windows 8.

Tidak seperti windows 7 tidak ada butang mula di mana anda boleh pergi dan hanya memilih pilihan penutupan. Sejak 8 tingkap mempunyai antara muka yang sama sekali baru ramai pengguna mungkin menghadapi masa yang sukar mencari butang penutupan.

Ada dua cara yang dapat dikongsi di sini:

Cara pertama :

Yang terbaik untuk menutup tingkap 8 adalah dengan menggunakan shortcut Alt + F4 gabungan utama. Hanya tekan kekunci alt dan tanpa melepaskan kekunci tekan kekunci F4 alt dan anda akan mendapat shutdown / restart tetingkap segera seperti yang ditunjukkan di bawah:

shutdown windows 8 300x176 How to Shutdown/Restart Windows 8

Kemudian Anda boleh memilih pelbagai pilihan seperti shutdown, restart, suis pengguna, hibernate dan lain-lain dari tingkap.

Cara Kedua :

Pilihan lain adalah seperti menutup tingkap 7 menggunakan butang mula sedikit tetapi dalam cara yang berbeza. Tekan kekunci tingkap untuk pergi ke skrin utama. Sekarang anda hanya perlu klik pada pilihan tetapan (setting).

option 2 300x235 How to Shutdown/Restart Windows 8

Selepas anda klik pilihan tetapan yang anda akan mendapat butang kuasa, klik di atasnya untuk mendapatkan menu senarai kecil yang mengandungi penutupan, restart dan hibernate pilihan.

shutdown restart windows 8 281x300 How to Shutdown/Restart Windows 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.