Cara Repair Komputer : 3 Rahsia Mudah Baiki Komputer Sendiri

 

Di Kedai Komputer atau Pusat Baiki Komputer seperti OK Computer Solution  banyak membaik pulih laptop dan komputer yang mana anda sendiri pun di rumah boleh membaiki laptop anda sendiri. Daripada anda terus membayar ke kedai komputer untuk membuang virus laptop ,Stuck, Laptop Hang, laptop Slow, anda boleh melakukannya sendiri

Add More Values
( Dari anda terus tertipu dengan harga yang tidak munasabah )

Tip-Tip / Rahsia kedai Komputer yang kami kongsikan ini bukan tertumpu pada komponen -komponen yang kompleks pada laptop dan komputer. Kami akan  berkongsi dengan anda tentang komponen dan benda yang mudah untuk anda baiki laptop anda sendiri. Walaupun ia benda yang mungkin anda sudah tahu , tapi harus kita ingat berkongsi dengan rakan-rakan lain kerana perkara senang dan mudah inilah, ramai penguna laptop diluar sana terpaksa membelanjakan beratus-ratus Ringgit untuk membaikinya.

Buang Virus Dan Malware

                    Shortcut Virus !!
Shortcut Virus !!Shortcut Virus !!Shortcut Virus !!

Ramai di antara kita lagi yang masih gelabah apabila laptop terkena virus. Jika komputer / laptop anda menjadi salah satu ‘ladang ternak ‘ bagi virus tersebut dan komputer / laptop mungkin tidak akan berfungsi dengan baik seperti biasa. OKCS (OK Computer Solution) tidak menggunakan antivirus mahal pun untuk membuang virus nakal ni . Mereka hanya menggunakan antivirus standard sahaja yang mana anda sendiri pun boleh menggunakannya.

image credit : Geek Squad

Reinstall Semula Windows (os)

KISAH BENAR !!
Sesetengah orang berfikir kalau laptop dah slow perlu ditukar laptop baru. SEDIH Kami Dengar , tetapi ini lah realiti sekarang.Ada Seseetengah orang akan terus menghantar kepada pakar untuk baiki laptop yang slow.Dan biasanya cara mudah dan senang mereka akan format semula Windows atau upgrade ke Windows yang baru.

Tetapi , Ada cara lain selain daripada format data anda terus dari partition.Anda mungkin boleh RESET Windows anda kembali seperti asal (Factory Default) , dari file anda terus Corrupt cannot Open.

Kebanyakan laptop baru mempunyai ‘Factory Restore partitions’ , dimana hanya perlu menekan key atau button tertentu (mengikut brand laptop masing-masing) sewaktu boot Proses. ( Check semula Buku manual Laptop Anda untuk key/button tersebut). Anda juga boleh menggunakan CD /DVD Windows Ori yang anda beli untuk restore semula Windows Asal.Sekiranya anda Install Windows sendiri sebelum ini. Untuk Windows 8 guna key RESET atau REFRESH yang ada pada windows 8 untuk reinstall windows anda semula.

Sila Pastikan anda backup terlebih dahulu untuk reinstall semula windows anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.