Repair Motherboard

PENGENALAN
 
 
Dalam sesebuah laptop, motherboard merupakan sebuah komponen yang paling mahal untuk ditukar,
Biasanya harga sesebuah motherboard berdasarkan model adalah antara RM600 ke RM1000
Itu adalah harga motherboard baru, bila fikir balik, baik beli sebuah laptop baru!
Dan kami nasihatkan di sini jangan sesekali membeli motherboard yang refurbished atau 2nd hand kerana
masalah pasti akan datang lagi
Macam mana nak tahu rosak motherboard?

Habuk banyak begini camna angin nak keluar?


Kipas kotor menyebabkan kepanasan dan akhirnya motherboard rosak!

Biasanya sesebuah motherboard rosak selain dari kerana tertumpah air, sebab yang selalu terjadi adalah kerana overheat, sistem penyejukan motherboard tidak efisien lalu
melingkupkan motherboard. ( Bayangkan Enjin yang radiatornya takda air, kan lingkup kereta tu kalau terus
 pakai je), So kalau dah dapat masalah camni, baik terus hantar servis kat kedai komputer terdekat anda
 untuk bersihkan kipas anda yang berhabuk
Nak tahu apa tanda motherboard awak dah rosak?
Pertama : Kalau laptop on, tapi takda display kat screen ini adalah salah satu tandanya
Kedua : Tekan button ON banyak kali sampai lenguh tangan pun laptop tak ON
Ketiga : Masuk adapter tapi power indicator tak keluar

Keempat : Auto shutdown, auto restart

Kelima : Datang kedai kami dan kami cek untuk anda, kami kan professional
 
 
Apa yang biasanya rosak kat motherboard tu
 
Compaq Presario V3500 motherboard
 
 
Biasanya motherboard yang rosak ini adalah kerana chipsetnya. Apakah chipset?
Chipset ini adalah umpama
jantung sesebuah laptop/ komputer. Ada cara yang mudah untuk membaiki chipset
ini seperti ‘solder balik’ atau ‘reheat’ chipset yang rosak tersebut. Cara ini memang berkesan tetapi haruslah
diingat motherboard anda pasti akan rosak kembali! Ini saya jamin!
Kerana secara tak langsung, membaiki sebegini umpama buat pembedahan ‘bypass’ kat jantung!
 
 
Apakah cara yang terbaik membaikinya?


Proses tukar chipset baru sebuah motherboard

 
 
Cara yang terbaik membaiki motherboard adalah tukar terus chipsetnya, dengan ini motherboard ini akan
mendapat jantung baru dan akan tahan lebih lama ( so far yang buat dengan kami takda sapa lagi yang hantar
balik)
 
Apa jenis model laptop yang boleh dibaiki?
 
 
HP Pavilion TX2000 Motherboard
Kami boleh membaiki semua jenis motherboard laptop
Tapi yang paling top datang kat kedai kami
Compaq Presario V3000, V3500, F700, C700, CQ40 dan CQ41
 
HP Pavilion Tx1000, Tx2000
 
Acer Aspire 4520, 4530, 4551
 
Toshiba Satellite L310
 
Dell Inspiron 1420

Semua Sony

Semua MacBook

Lain lain model laptop juga boleh
Acer Aspire : 4551, 4935,4935G 4736, 4736z 4736g,4741, 4253, 4540, 4732, 4738, 4738z, 4740, 4750, 4755,4349, 4250, 4745, 4745G, 3620, 3680, 4310, 4315, 4520, 4530, 4710, 4715, 4720, 4730, 4730Z, 4920,4930, 4930G, 5050, 5500, 5540, 5550, 5580 , ONE, HAPPY, Ferrari, netbook D250, D255, D256, D260
Compaq Presario: CQ42, CQ43 , 510, v3000 series, v3500 series, CQ40 series , CQ41 series, C700, F500
Toshiba : C640, L645, L645D, M500, L510, L310, M200, M300, L30, A100
Lenovo : B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, IDeapad S10, s10-2, s10-3
DELL: n4010, n4030, n4050, studio 1458, n4110, Inspiron 1420, 1440, Vostro 1400 , mini, inspiron 10
HP: pavilion G4, G42, hp probook 4410, pavilion DV2000, DV4, 520, tx1000, tx2000, all DV1000, dv2000, dv3000, dv5000, dv6000, dv7000, dv8000, dv1, dv2, dv3, dv4, dv5, dv6, dv7, DM1 DM2, DM3, DM4, DM5, DM6, DM7, nc series, nx series, mini series. 110, 210
Samsung : R440, RC420
Asus : A53S, X42Jr, A42 series, K42 series, X80L, AJ8, AJ8S
MSI : FX4xx series = 400, 420, 460, 480
Sony Vaio
 
 
Berapa Kosnya
 
Compaq Presario F700 Motherboard
 
 
Kami menawarkan khidmat ini dengan harga ‘flat rate’ untuk semua laptop
tak kisahlah laptop anda jenis model yang mahal atau murah.
 
RM350.00
 
Dengan jaminan selama 3 bulan
 
Kalau tukar motherboard pun jaminannya 3 bulan jugak
tetapi harga berganda mahalnya.


Kenapa jaminan lebih panjang berbanding kedai lain?
 
Acer Aspire 4520 Motherboard
 
 
Kami memberi jaminan yang panjang kerana kami yakin dengan servis dan workmanship kami
Kerana kami servis kami berkualiti dan boleh dipercayai.
Kami juga tidak menyasarkan kepada kuantiti yang kami baiki dan kerana itulah tempoh proses baik pulih
kami adalah lama iaitu selama 5 hari bekerja( kami percaya pada kualiti kerana customer akan bercerita mengenainya)

Jika anda mahu proses baikpulih yang cepat tetapi rosak berulang kali, maaf kami bukan orangnya
So selepas ini, kalau ada laptop yang motherboard rosak, jangan buang lagi, hantar kepada kami untuk
dibaiki.
Kenapa nak tukar motherboard sedangkan anda boleh membaikinya?

                                                                                                                                      Testimoni

Berikut di bawah adalah antara laptop laptop yang telah berjaya kami baiki menggnakan kaedah menukar chipset ini dengan jaminan 3 bulan. Plastik yang ada di skrin laptop adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses pembaikan.

 
Acer Aspire 4535
Masalah yang diselesaikan : Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar
Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan : Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar
Asus EEE PC
Masalah yang diselesaikan: Tak boleh on langsung
Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan : Shut Down Sendiri
Compaq Presario CQ45
Masalah yang diselesaikan: Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar
Acer Aspire 4520
Masalah yang diselesaikan: Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar
Acer Aspire 4535
Masalah yang diselesaikan: Motherboard rosak terkena air
Acer Aspire 4738Z
Masalah yang diselesaikan: Shutdown selepas 5 saat ON
Asus A43
Masalah yang diselesaikan: Bila ON hang selepas beberapa minit
Dell Inspiron 1420
Masalah yang diselesaikan: Bila ON takda gambar keluar
HP Pavilion DV6000
Masalah yang diselesaikan: Motherboard rosak tertumpah air
Acer Aspire 4551
Masalah yang diselesaikan : Hang selepas beberapa minit
Dell Inspiron 1420
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar
Acer Extenza 4630Z
Masalah yang diselesaikan: Tak Boleh ON
Acer Aspire 2920
Masalah yang diselesaikan: Bila ON keep on restart
Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar
Lenovo G460
Masalah yang diselesaikan: Gambar keluar di lcd monitor tapi tak keluar kat skrin sendiri
Sony Vaio
Masalah yang diselesaikan: Tak Boleh ON
Lenovo Thinkpad T400
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar
Pelajar Praktikal Diploma Jurusan Komputer Sains dari Kolej Yayasan Melaka (UTM Space )