Kenali Cara untuk Mengetahui Model Laptop Anda

[Pentingnya Mengetahui Model Penuh Laptop Anda]
Dengan model penuh laptop, kita dapat cek dengan lebih tepat spesifikasi setiap komponen yang diguna pakai. Untuk laptop jenama Acer, tak semestinya semua mempunyai jenis skrin, keyboard, charger yang sama. Sebagai contoh, untuk model penuh Acer Aspire 4736, skrinnya adalah dari jenis LED 14.0 Normal, manakala Acer Aspire 4810T Timeline menggunakan skrin berjenis LED 14.0 Slim. Kesimpulannya, setiap model berbeza saiz, jenis dan harga di pasaran.
Jom kenal pasti model penuh laptop anda.

Artikel ini adalah untuk menerangkan bagaimana nak mengetahui model laptop anda. Dengan model penuh laptop, kita dapat cek dengan lebih tepat spesifikasi setiap komponen yang diguna pakai oleh sesebuah laptop.

Untuk laptop jenama Acer, tak semestinya semua mempunyai jenis skrin, keyboard, charger yang sama. Sebagai contoh, untuk model penuh Acer Aspire 4736, skrinnya adalah jenis LED 14.0 Normal, manakala Acer Aspire 4810T Timeline menggunakan skrin jenis LED 14.0 Slim. Kesimpulannya, setiap model berbeza saiz, jenis dan harga.

Anda boleh kenali model penuh laptop anda dengan hanya melihat pada bahagian bawah laptop seperti contoh di bawah :

Model penuh : Acer Aspire 5750
Model penuh : Asus K50I
Model Penuh : Sony PCG-7A2L
Model penuh : Toshiba Satellite L45

Ada juga sesetengah jenama laptop mempunyai nombor model di sebelah depan laptop. Contohnya seperti berikut :

Model penuh : Acer Aspire 5750
Model penuh : Dell Latitude E6410

Selain itu, kebanyakan laptop mini pula seperti asus eee pc, hp mini dan lain-lain mempunyai nombor model pada sebelah bawah bateri. Kebiasaannya anda kena cabut dulu bateri tersebut baru boleh nampak model penuh seperti contoh di bawah :

Laptop yang sudah ditanggalkan bateri
 
 
Model penuh : Hp Mini 110-3130TU
 
Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang model laptop, how to know laptop model, laptop model, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution

Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.