Kisah Jangka Hayat Bateri Macbook Pro

Bateri pada macbook pro adalah tidak secara boleh buka oleh pengguna.( walaupun bateri boleh dibuang daripada specialist Apple , termasuk semua orang tetapi lepas warranty lepas expired. Untuk Kebaikan Bateri Mac anda digalakan meluangkan sedikit masa untuk membaca TIPs dan Kisah Jangka Hayat Bateri ini supaya memastikan anda meng caj dan menggunakan sebaik dan sepatutnya.
Sekiranya anda ada Macbook Pro Retina Display.Anda digalakan untuk memantau semasa dari semasa keadaan batteri ini kerana bateri Macbook Pro Retina sangat mahal dan sangat susah untuk ditukar.
Artikel ini bukan menceritakan bagaiamana untuk memanjangkan battery digunakan. Artikel ini memberi tip kepada tuan dan cikpuan berkenaan bagaimana untuk  menjaga battery dan caj battery sepatutnya. Kesan yang kecil atau kesilapan penggunaan mungkin boleh menyebabkan battery punya jangka hayat.

TIP TOP CARA MENJAGA BATERI MACBOOK

1) Memantau Cycle Count Battery

Best Practice kat sini untuk memastikan charging cycle serendah yang mungkin. Untuk Macbook Pro Retina Display  ye battery menganggapkan untuk simpan 80% daripada  charging cyles selepas 1000 charge cycle count nya. Berapa banyak anda mengunakan Macbook dan berapa kerap anda mengunakkan ketika travel sudah semesti menentukan berapa banyak kitaran hayat bateri yang telah digunakan.

2) Charge Bateri Pada Waktu Sepatutnya

Sila  cabut charger sekiranya sudah penuh. Sangat perlu dielakkan perkara ini pada battery Macbook Pro atau Macbook Air. Charge sekiranya bateri anda dibawah 50% dan anda boleh caj semula sehingga 100%. Lakukan setiap 1-2 Hari sekiranya tuan selalu charge sehingga penuh.

3) Jangan Charge Battery Macbook Sepanjang Masa

Sekiranya macbook anda dijadikan sebagai pengganti desktop anda.Kemungkinan besar banyak power anda gunakan berbanding mengunakkan bateri. Masalahnya adalah bila electron didalam battery tidak dapat bergerak dan menyebabkan jangka hayat bateri semakin berkurangan.Apple tidak sarankan anda untuk charge macbook sepanjang masa .Apple juga sarankan anda jangan charge selalu dan chargelah battery sekurang kurangnya sebulan sekali.

 4) Pastikan suhu bateri Mac yang konsisten

Sekiranya anda di dalam persekitaran sejuk atau panas, suhu akan menunjukkan pada Macbook Pro battery  tinggi atau rendah berbanding daripada suhu yang normal yang sekitar ( 30 C ), mungkin akan mengurangkan jangka hayat bateri macbook pro.Suhu yang melampau berubah dan kekerapan perbahan suhu panas ini lah antara punca utama jangka hayat bateri akan singkat. Sekiranya berlaku selalu dalam persekitaran , battery anda mungkin akan ada faulty dan di nasihatkan untuk bawa ke Macnote Studio untuk diagnosis.

 5) Guna Battery-papar Tempoh Ketahanan Masa Battery Dan Kondisi Bateri.

Untiliti ini membantu memaparkan battery dan memantau jangka hayat bateri macbook.
Battery-Time Remaining adalah menu untuk app dimana lebih spesifik maklumat yang diberi daripada MAC OS X sendiri. turut juga diberitahu tentang cycle count ( jangka hayat bateri, pengguna power dalam watts , suhu dan notifikasi kesihatan bateri macbook.
MacBook Pro Battery
Battery Health ialah aplikasi mudah untuk menunjukkan caj semasa dan keadaan kondisi batery dalam  skala mAh dan peratus.Ia juga memberi anggaran berkenaan baki masa yang boleh digunakan lagi.- Ia sangat membantu anda seperti contoh anda sedang menonton video di macbook dan pada masa sama anda tahu berapa tempoh masa yang tinggal bateri macbook anda.Ia juga memberi peluang bateri anda untuk bertahan lebih lama.
MacBook Pro Battery Health
Ingin tahu lebih tentang jangka hayat macbook pro
Apple memberi panduan tentang penjagaan batery yang berpanjangan dan memastikan keberkesanan battery.