Memilih antara MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro

gopego_macbook_air_pro_big
Jangan bingung jika anda ingin memilih antara MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro. Kajian dibawah ini akan membantu anda untuk membelik mana yang terbaik berdasarkan keperluan masing-masing.

Memilih antara MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro

Dengan harga rata-rata US $ 899 memang MacBook bukanlah peranti yang murah. Walaupun demikian, lapton buatan Apple boleh dikatakan masih yang terbaik di pasaran. Anda mendapatkan reka bentuk aluminium ramping dan kukuh, keyboard dan touchpad yang sangat baik, bateri yang tahan lama dan sistem operasi yang mudah digunakan yang membuat file anda di sync di beberapa peranti Apple. Pemilik iPhone akan menghargai kemampuan untuk meng ambil panggilan pada Mac mereka dan menghantar dan menerima mesej teks.

Dari beberapa pilihan pilihan terbaik adalah adalah 13-inci MacBook Air ($ 999) kerana bateri yang tahan lama dan prestasi yang kuat dari pemproses Core i5 generasi ke-5. Tapi jika anda bersedia untuk berbelanja secara Royal pada skrin yang lebih tajam dan lebih hidup, yang 13-inci MacBook Pro dengan Paparan Retina ($ 1299) adalah pilihan yang hebat. Yang mengatakan, MacBook lain mempunyai kekuatan unik mereka sendiri.

Ada beberapa perbezaan yang cukup ketara antara anggota berbagai macam keluarga MacBook, yang meliputi baru 12-inci MacBook, MacBook Air dua (11- dan 13-inci) dan dua MacBook Pro (13- dan 15-inci). Anda akan menemui berbagai macam pilihan pemproses, kapasiti simpanan dan port. Berikut adalah butiran dari setiap MacBook dan bagaimana mereka membandingkan dalam hal hasil ujian kami untuk membantu anda memilih model yang tepat.
Memilih antara MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro
Mudah alih Terbaik: MacBook

Memilih antara Macbook, MacBook Air atau MacBook Pro boleh dilihat dari sisi mudah alih. Kali ini mudah alih terbaik dimenangi oleh MacBook. MacBook 12 inci terbaru begitu padat ketika melihatnya ditutup. Dan itu sangat mudah dibawa, kerana MacBook beratnya hanya 2.03 pounds dan saiz 0.52 inci pada titik paling tebal. Sedangkan MacBook Air 11-inci Air mempunyai berat 2.4 pound.

Sementara masih relatif ringan, berat MacBook Air 13-inci adalah kira-kira satu pon lebih berat daripada MacBook 12-inch dan itu jauh lebih tinggi dan lebih luas (sebahagian kerana skrin bezel yang besar). MacBook Pro 13 inci mempunyai berat 3.5 pon agak besar dan kuat mengingat saiz skrin. MacBook Pro 15 inci mempunyai berat 4.5 pon adalah salah satu yang paling ringan di kelasnya.
Ketahanan Bateri Terbaik: 13-inci MacBook Air

Sebelum memutuskan untuk memilih MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro ada baiknya anda mempertimbangkan daya tahan bateri. MacBook Air 13 inci adalah salah satu komputer riba Apple generasi awal yang saat ini telah dipebarui. Saat ini daya tahan bateri mencapai 14 jam berdasarkan ujian dari ujian bateri.

Di lain sisi MacBook Pro 15 inci mempunyai daya tahan bateri 9 jam membuat salah satu laptop terpanjang dengan saiz skrin. Walaupun baru, MacBook 12 inci menawarkan daya tahan bateri di atas rata-rata, ultraportables lain bertahan lebih lama bila dicabut, termasuk Macbook Air 11 inci.
Display Terbaik: MacBook 12 inci dan MacBook Pro 13 inci

Sebelum memilih antara MacBook, MacBook Air atau MacBook Pro, ada baiknya cari maklumat tentang pandangan. Ada MacBook dengan Menunjukkan Retina Display, dan ada yang tidak. Anda akan melihat perbezaan besar dalam hal resolusi dan kualiti warna. Misalnya, MacBook Air 13 inci dengan cukup rendah 1440 x 900 piksel untuk beberapa tahun, sementara baru, MacBook 12 inci menawarkan 2304 x 1440-pixel. Jadi walaupun MacBook mempunyai skrin yang lebih kecil, ia menawarkan gambar yang lebih tajam dan seolah-olah lebih besar dari itu.

Credit By: http://www.anugrahpratama.com