Mudah alih Apple: Penyelesaian masalah adapter MagSafe

Ketahui cara menyelesaikan masalah dari satu atau beberapa gejala adaptor MagSafe berikut.

 • Adaptor kuasa anda tidak mengisi kuasa komputer.
 • LED pada penyambung adaptor tidak menyala apabila disambungkan ke komputer.
 • Adaptor hanya mengisi kuasa komputer secara terputus-putus.
 • Pengasingan putih adaptor terpisah dari ujung magnet penyambung MagSafe.
 • Ada serpihan di penyambung MagSafe pada adaptor atau komputer.
 • Anda melihat percikan.
 • Penyambung MagSafe pada adaptor atau komputer mempunyai masalah fizikal dengan pin.

Apple mempunyai adaptor kuasa dengan pelbagai penyambung. Pengenalan adaptor dari contoh di bawah ini sebelum menyelesaikan masalah lebih lanjut.

Adaptor jenis LAdaptor jenis L
Penyambung jenis Barrel Penyambung MagSafe jenis “T” Penyambung MagSafe jenis “L” Penyambung MagSafe 2

Catatan

 • Jika anda menerima adaptor MagSafe pengganti dengan penyambung MagSafe jenis “L” saat sebelum anda mempunyai penyambung MagSafe jenis “T”, adaptor jenis “L” sangat serasi dengan komputer Apple.
 • Adaptor MagSafe 2 tidak serasi dengan komputer Apple yang mempunyai penyambung yang biasanya menggunakan adaptor MagSafe jenis “T” dan “L”.
 • Anda boleh menukar adaptor MagSafe jenis “T” atau “L” untuk digunakan dengan komputer yang dilengkapi MagSafe 2 menggunakan adaptor MagSafe ke MagSafe 2 .
 • Penyambung MagSafe dan port MagSafe di Notebook Mac mengandungi magnet yang kemungkinan boleh memadam data di kad kredit atau peranti bermagnet lain. Untuk menjaga dan melindungi data, jauhkan media bermagnet dari hujung adaptor MagSafe dan port MagSafe.

penyelesaian Masalah

Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengenal pasti punca masalah dan mencari penyelesaian yang mungkin tersedia untuk anda.

Jika anda melihat percikan

Kadang-kadang apabila anda memasang adaptor kuasa ke dalam soket, anda akan melihat percikan. Hal ini biasanya normal dan boleh terjadi apabila anda memasang peralatan elektrik apa pun ke dalam soket aktif. Jika percikan berasal dari suatu tempat selain dari bilah plag, jika anda mengalami kerosakan atau perubahan warna pada adaptor, atau jika anda mempunyai masalah lain mengenai percikan, hubungi Apple .

Penyelesaian masalah adaptor kuasa

 1. Pastikan untuk menggunakan soket yang berfungsi dengan baik. Pastikan soket kuasa yang anda gunakan berfungsi dengan betul. Sambungkan peralatan yang berfungsi dengan baik, seperti lampu, TV, atau jam, dan pastikan peralatan tersebut menyala dengan benar.
 2. Pastikan untuk menggunakan adaptor watt yang tepat untuk komputer mudah alih anda. Pilih adaptor kuasa yang tepat untuk komputer mudah alih Apple anda. Anda boleh menggunakan adaptor kuasa yang watt-nya lebih tinggi, namun anda tidak boleh menggunakan adaptor yang watt-nya lebih kecil tanpa masalah operasi yang berpotensi berlaku.
 3. Identifikasi masalah hingar saluran. Cabut adaptor kuasa dari soket dinding, biarkan selama 60 saat, lalu colokkan kembali.
  • Jika adaptor berfungsi selepas 60 saat “rehat”, kemungkinan anda mengalami masalah hingar saluran pada sumber kuasa. Anda perlu menetapkan semula adaptor secara berkala dengan mengulang waktu rehat ini. Masalah ini berlaku jika ciri “perlindungan voltan berlebihan” dari adaptor AC mengesan bunyi ground lalu mematikan adaptor.
  • Beberapa kemungkinan sumber bunyi saluran merangkumi balas, peti sejuk, atau peti sejuk mini dengan litar elektrik yang sama dengan komputer. Maklum balas ini tidak akan terjadi jika anda menyambungkan adaptor kuasa ke bekalan kuasa yang tidak dapat diputus (UPS) atau menyambungkannya ke litar yang berbeza.
  • Adaptor tidak perlu diganti, kecuali adaptor terus menunjukkan respons ini di cawangan yang berfungsi dengan baik.
 4. Pastikan anda menggunakan adaptor di kawasan pengudaraan yang baik
 5. adaptor kuasa mungkin menjadi sangat hangat selama penggunaan normal kerana panas yang dihasilkan semasa Operasi beradiasi dari penutup adaptor. Selalu letakkan adaptor kuasa langsung ke dalam soket atau tempatkan di lantai pada lokasi pengudaraan yang baik. Jika anda menggunakan adaptor MagSafe di kawasan pengudaraan yang jelek seperti di sofa, di karpet tebal, di tempat tidur, atau bantal, atau jika adaptor MagSafe ditutupi selimut atau pengasingan bentuk lain, adaptor boleh mati secara automatik untuk mencegah kerosakan pada adaptor. Adaptor mungkin masih bersuhu agak hangat dalam keadaan ini dan harus dibiarkan sejuk sebelum ditangani.
 6. Semak jika ada masalah plag AC (juga dikenali sebagai “plag gabungan”) atau kabel AC dua-atau tiga-cabang. Jika anda menggunakan plag AC (juga dikenali sebagai “plag gabungan”) dengan adaptor kuasa, ganti dengan kabel AC dua- atau tiga-cabang yang disertakan, atau jika anda menggunakan kabel AC dua- atau tiga-cabang, ganti dengan plag AC. Penyambung boleh dengan mudah disambungkan ke adaptor seperti pada gambar dibawah ini.

  • Jika adaptor sekarang mengecas komputer dan LED di penyambung MagSafe menyala, plag AC “gabungan” atau kabel udara yang awalnya digunakan tidak berfungsi lagi dan penggunaan penyambung tersebut harus dihentikan hingga penyambung pengganti diperolehi. Rujuk ke bahagian Ketahui lebih lanjut di bahagian bawah artikel ini untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.
  • Jika LED tidak berfungsi atau adaptor kuasa tidak mengisi kuasa komputer, anda harus tetap menggunakan langkah-langkah penyelesaian masalah di dalam Artikel ini. Semak masalah haus kabel (strain relief) atau pin yang tersangkut dan penyambung yang kotor.

  Ikuti tips berikut agar plag AC atau kabel tiga-cabang menghasilkan prestasi terbaik:

  • Sebelum menggunakan adaptor kuasa dengan plag atau kabel AC tiga-cabang, pastikan plag ini bebas daripada benda asing dan serpihan yang mungkin telah terkumpul sejak terakhir kali digunakan.
  • Semak plag atau kabel AC tiga-cawangan secara berkala untuk memastikan berfungsi dengan baik, seperti yang dijelaskan di dalam artikel ini.
  • Apabila anda menyimpan adaptor kuasa, pastikan cawangan elektrik (bilah AC) pada plag AC disimpan dengan cara digulung.
  • Jika anda menggunakan plag AC, sambungkan plag beserta bilah yang digulung ke dalam adaptor kuasa dengan kencang, lalu masukkan bilah udara sehingga kedudukannya sangat panjang sebelum menyambungkan adaptor ke dalam soket kuasa.

  Jika anda menyedari salah satu daripada perkara berikut, hentikan penggunaan plag AC atau kabel tiga-cabang:

  • Bilah AC bengkok (jangan luruskan bilah yang bengkok).
  • Bilah AC tidak terkunci pada tempatnya (hanya plag AC).
  • Bilah bergoyang (dari samping ke samping) saat dikunci dengan kedudukan terbuka pada plag AC atau tampak longgar pada kabel tiga-cabang.
  • Bilah AC mempunyai tanda hitam atau kerosakan lain yang kelihatan.
  • Adaptor tidak menyala atau menyala sesekali saat dipasang ke dalam soket dinding yang berfungsi dengan baik.
  • Ada haus atau patah yang terlihat dari pengasingan pada kabel tiga-cabang.
  • Bunyi letupan yang berasal dari dalam plag AC atau dari mana pun pada kabel tiga cabang.
 7. Semak jika ada masalah haus kabel. Haus kabel ditakrifkan sebagai keadaan saat kabel DC (dengan wayar nipis yang menyambungkan penyambung MagSafe ke adaptor kuasa) terpisah dari hujung penyambung MagSafe atau dari hujung lain kabel tipis, di adaptor kuasa. Jika terus digunakan, kabel ini akan berubah warnanya dan acuan getah menjadi cacat. Petunjuk lain haus kabel yang berpotensi berlaku yang tidak selalu kelihatan iaitu pengisian kuasa yang terputus-putus atau respons aneh LED. Anda boleh sering memeriksa keadaan ini dengan menggoyangkan kabel di dekat penyambung MagSafe secara bolak-balik dan memberi perhatian kepada sama ada penunjuk LED (yang berwarna kuning tua atau hijau) menyala atau mati bergantung pada kedudukan kabel.

  Contoh haus kabel pada adaptor MagSafe jenis “T”.


  Anda tidak boleh menggunakan adaptor kuasa yang mempunyai kerosakan haus kabel atau yang tidak mempunyai pengasingan atau getah. Dalam keadaan ini, jangan cuba untuk memperbaiki kabel adaptor.

 8. Semak pin yang tersangkut di Penyambung MagSafe. Kadang-kadang anda akan mengetahui bahawa adaptor MagSafe untuk komputer tidak berfungsi dengan baik kerana pin di dalam penyambung MagSafe tersangkut.

  Misalnya, pin di penyambung adaptor MagSafe pada gambar di bawah ini tersangkut.

  Contoh pin ground pada adaptor yang melekat. Hal ini boleh menyebabkan adaptor terlihat tetapi mungkin tidak mengisi kuasa.

  Contoh pin sensor pada adaptor yang melekat. Hal ini mungkin menyebabkan adaptor mengisi daya namun tidak kelihatan dan mungkin menyebabkan LED pada adaptor tetap gelap.

  Jika anda mengesyaki sebuah pin tersangkut, cuba cabut dan colokkan kembali adaptor MagSafe ke port kuasa. Pin tersebut harus pindah dan menyusun semula sendiri ke kedudukan neutral. Jika anda mencari pin tidak menetapkan semula sendiri, tekan pelan-pelan sisi pin menggunakan jari atau permukaan lain yang lembut dan tidak mencalarkan untuk mengetahui sama ada pin akan menetapkan semula sendiri atau tidak. Jika pin tidak menetapkan semula, gunakanlah ke bahagian Ketahui lebih lanjut di bahagian bawah artikel ini.

 9. Memeriksa dan membersihkan serpihan dari penyambung MagSafe Pastikan untuk secara rutin memeriksa dan membersihkan penyambung adaptor MagSafe dan port kuasa pada komputer mudah alih Apple dari kotoran atau tanda-tanda kerosakan.

  Contoh penyambung MagSafe pada komputer Apple yang perlu dibersihkan untuk menghilangkan serpihan.

  Untuk membersihkan port MagSafe di Notebook Mac, cabut adaptor dari soket dinding. Bersihkan serpihan secara perlahan-lahan dengan kapas atau berus gigi berbulu lembut. Hati-hati agar kapas tidak tersangkut di port MagSafe. Nota: Lepas bateri dari komputer jika anda menggunakan Notebook Mac dengan bateri yang boleh ditanggalkan.

  Untuk membersihkan penyambung MagSafe dan kawasan pin, cabut adaptor dari soket dinding dan dari komputer. Bersihkan serpihan secara perlahan-lahan dengan kapas atau berus gigi berbulu lembut. Hati-hati jangan sampai kapas tersangkut di wadah pin dan tidak bengkok atau merosakkan salah satu pin.

 10. Semak Kemas Kini Perisian. Pada beberapa kes, kemas kini sistem operasi atau firmware mungkin tersedia untuk komputer yang meningkatkan komunikasi dengan adaptor kuasa. Untuk menyemak kemas kini perisian, buka menu Apple () dan pilih pilihan Kemas Kini Perisian. Dengan memilih ini, kemas kini untuk komputer akan dicari, yang boleh anda tinjau dan pasang.
 11. Semak sama ada komputer mengisi kuasa dan LED menyala. Setelah mengikuti langkah-langkah di atas, periksa sama ada komputer mengisi kuasa dan LED menyala. Jika tidak, gunakanlah ke bahagian Ketahui lebih lanjut di bawah ini.

Ketahui lebih lanjut

Baik produk anda masih bergaransi atau tidak, anda boleh membawa adaptor kepada Pembekal Perkhidmatan Rasmi Apple atau Apple Retail Store untuk melakukan pemeriksaan dan penggantian jika diperlukan. Anda layak atau tidak layak mendapat adaptor gantian percuma bergantung pada hasil pemeriksaan tersebut. Tanda-tanda kerosakan akibat kelalaian akan menghapuskan perlindungan. Pastikan untuk membawa komputer beserta adaptor; ini diwajibkan untuk memproses kemungkinan penggantian adaptor.