Tips Jimat Bateri MacBook Pro dan MacBook Air

apple-mac-air-macbook-pro

Apple merekabentuk peranti laptop Macbook Pro dan Macbook Air dengan kualiti bateri yang diklaim dapat bertahan setengah hari bahkan lebih. Kali ini pasukan MakeMac akan berkongsi tips untuk lebih menjimatkan bateri, sehingga kamu dapat menggunakannya diluar rumah dengan lebih lama tanpa perlu repot mencari stop kenalan dan membawa magsafe (charger).

Gunakan OS X Mavericks

Lakukan kemas kini OS X Maverick bila Macbook Pro atau Macbook Air kamu termasuk dalam list komputer yang disokong OS X 10.9 ini. Apple memberikan beberapa ciri-ciri baru di OS X Mavericks yang dapat berguna untuk menjimatkan bateri. Salah satunya adalah Power Nap dan Safari Power Saver . Bahkan iTunes juga dituntut lebih jimat kuasa pada OS X Mavericks.

Perketat Tetapan Energy Saver

Lakukan tetapan Energy Saver dari aplikasi System Preferences> Energy Saver. Ubah tetapan pada tab Battery dan Power Adapter sekecil mungkin, tetapi pertimbangkan juga agar tidak mengganggu aktiviti kamu. Beri tanda checklist pada mode ‘Put hard disks to sleep when possible’ untuk merehatkan hardisk semasa tidak digunakan.

Mematikan Wi-Fi dan Bluetooth

Peranti wayarles Wi-Fi dan Bluetooth boleh kamu matikan saat tidak digunakan. Selain dapat mengurangkan penggunaan bateri, hal ini dapat mencegah orang-orang usil untuk berbuat tidak baik seperti mengakses shared folder yang kamu buat atau hal lain.

Mengurangkan Kecerahan Skrin dan Mencabut Alat Luaran

Anda boleh mengurangkan kecerahan (brigthness) pada skrin komputer Mac untuk menjimatkan bateri. Dengan tahap kecerahan yang rendah, mata kita akan lebih mudah untuk melihat skrin dan juga tidak cepat lelah. Hal yang sama juga dapat kamu lakukan untuk latar keyboard agar mendapatkan cahaya yang malap dan lebih selesa.

Peranti luaran seperti USB flashdisk, hardisk external atau pembaca DVD luaran sebaiknya dicabut ketika kamu tidak menggunakannya. Hal ini juga bermanfaat untuk mencegah perkara yang tidak diingini seperti elektrik yang mati dan membuat hardisk luaran dengan power elektrik menjadi error. Selain itu mod komputer Mac anda menjadi lebih manis tanpa wayar-wayar yang bersambung.

akhir Kata

Menjimatkan bateri memang sangat penting terutama untuk kamu yang sering diduduki diluar seperti kuliah atau persembahan dengan rakan perniagaan. Namun kembali lagi kepada falsafah sebuah bateri, selepas digunakan pasti kapasitinya akan berkurangan dan perlu diisi semula.